4 su bardağı un (tercihen köy unu, tam buğday unu)
2 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kaya tuzu
¼ paket yaş maya veya 1 çay kaşığı kuru maya
Üstüne
1 tatlı kaşığı yoğurt
1’er yemek kaşığı susam ve çörekotu
Yapılışı
Unu geniş bir kabın içine koyup ortasını havuz biçiminde açın. Diğer malzemeleri ortadaki havuza koyup yavaş yavaş parmak uçlarınızla karıştırmaya başlayın. Tüm malzeme karıştıktan sonra 6-7 dakika kadar kuvvetlice yoğurun. Pide hamuru cıvık olur, ele yapışır ama daha fazla un ilave etmeyin.
Ilık bir yerde hamuru 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Bu süre içinde iki katına çıkmış olacak.
35 santim çapında geniş bir tepsiye bolca buğday kepeği (veya mısır unu) serpiştirin. Fırınınızı 210 (turbo 190) derecede ısıtın.
Dinlenmiş hamuru, tepsiye yerleştirip ıslak ellerinizle tepsi büyüklüğü boyunca yayın. Yoğurdu 1 yemek kaşığı su ile sulandırıp üzerine sürün. Susam ve çörekotunu serpiştirin.
Ilık bir yerde 15 dakika dinlendirdikten sonra sıcak fırının orta rafında 20 dakika fırınlayın.
Mayanızı evde hazırlamak isterseniz:
Evde hazırlanmış maya ile yapılan hamur işleri hem çok lezzetli, hem de çok sağlıklı olur.
Maya hazırlamak için biraz un ve su ile sert bir hamur yapın. Bu hamuru bir çanağa koyun, üzerini hava alacak şekilde süzgeç veya bez ile kapatın. İki gün dinlendirin.
Üçüncü gün biraz daha un ve su katarak tekrar yoğurun.
Dördüncü gün biraz daha un ve su katarak tekrar yoğurun.
Beşinci gün hazırladığınız bu hamuru maya olarak kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz hamurdan bir topak ayırıp daha sonra maya olarak kullanabilirsiniz. Hamur topağı bolca unlanmış bir kavanozun içinde buzdolabında saklanabilir.
Doğal maya ile mayalanmış ekmeklerin kabarması uzun sürer. Pide hamurunu sabah erkenden hazırlarsanız öğleden sonra, ikindi gibi pişirebilirsiniz.
Hayırlı Ramazanlar olsun…
Hiç yorum yok: