350 gr. kuşbaşı veya kemikli kuzu eti
2 tane iri doğranmış patlıcan
2 tane irice doğranmış kabak
2 tane iri doğranmış patates
2 tane iri doğranmış kırmızı biber
4-5 tane iri doğranmış yeşil biber
2 tane orta boy yemeklik doğranmış kuru soğan
1 baş sarımsak
5-6 tane küçük küçük doğranmış domates
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
Tuz, Karabiber, kekik
Yapılışı
Toprak güvenç tenceresine , yıkanmış doğranmış bütün malzemeleri güzelce yerleştirin. Üzerine yağını, baharatlarını ve tuzunu ilave edin. Malzemelerin üzerine cam bir tabak koyun, tencerenin kapağını folya kağıdı ile iyice sıkıştırarak kapayın.En üste tekrar kapağını kapatın, çok kısık ateşte 2-3 saat pişirin. Pirinç pilavı ve cacıkla servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun.
Not
Patlıcanlar soyulup şekerli limonlu ve tuzlu suda 1 saat bekletilirse acısı kaybolur,daha lezzetli olur.
Sebzeler irice doğranırsa ezilip kaybolmazlar.
Taze fasulye koymak tercihe kalmıştır.
Farklı sebzelerdende yapabilirsiniz.
Et tercihi size kalmıştır. Ben kuzu eti ile daha lezzetli olduğuna inanıyorum.
Domatesi bol olursa daha lezzetli olur. Hiç su koymadan pişirebilirsiniz.
Domatesin kabuklarını soyup ilave edin.
Sarımsak diş diş konulmalıdır. Miktarı artırabilirsiniz.
Güvenç tencereleri pişirme sırasında ocaklarda uzun süre,ateş üzerinede olduğundan,ocağınızı çok kirlerebilir.Pişirme başlamadan ocağınızı folya kağıt ile kaplarsanız ocağınız kirlenmez.
Tencerenin içine kapak koymadanda pişirilebilirsiniz.
Güveç yapmanın en önemli püf noktası hiç hava almadan uzun süre pişirmedir.
Güvenç tenceresinin kapağı çok iyi kapatılmalıdır. Hava almadan pişmesi sağlanmalıdır.
Ben güveç tenceresinin ağzını iki kat folyo kağıdı ile iyice sarıp, kapağını koyarım.
Rahmetli annem birde kenarlarına hamur yapıp kağıdı yapıştırırdı.
İsteyen biraz biber salçası koyabilir.
İsteyen fırında pişirebilir.
Mahalle fırını olsa orda pişirtebilsek.
Güveç piştikten sonra 30 dk. dinlendirerek,kapağı açılmalıdır.
Hiç yorum yok: