Köftesi için
1 su bardağı ince sarı bulgur
1 su bardağı su (ıslatmak için)
Yarım su bardağı un
1 silme tatlı kaşığı tuz
yoğururken eklemek için yarım çay bardağı su
Diğer malzemeleri
1 demet taze kiraz yaprağı, ya da salamurası
3 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı dolusu un
Tuz
3 tane iri boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 Yemek kaşığı domates salçası
Varsa, bir tatlı kaşığı erik ekşisi
Yapılışı
Bulguru su ile ıslatın. 1 saat bekletin.
Unu ekleyin. Su ilave ederek özleşene kadar yoğurun.
Kiraz yapraklarını tıpkı asma yaprağını haşlar gibi haşlayın.
Bir yaprağın baş kısmına köfte hamurundan küçük bir parça alıp koyun ve sıkıca sarın.
Sardığınız köfteleri elinizde biriktirip sonra tencereye sıkıca yerleştirin.
Bütün yaprak ve hamur bitince, tencereye sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su koyun. Azıcık tuz ekleyin.
Ağzına bir tabak kapatıp ocağa alın. Yapraklar yumuşayana kadar haşlayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Zeytinyağında kısık ateşte pembeleşene kadar kavurun. En son tereyağını ekleyin. Köpürünce, salçayıda atıp biraz kavurup ocaktan alın. Diğer tarafta, ayrı bir tencerede erik ekşisi, yoğurt, un ve yumurtayı çırpıp üzerine 2 su bardağı da su ilave edin.
Kaynayana kadar, devamlı karıştırın. Pişen kiraz köftelerini yoğurdun içine alın. Kesilmemesi için tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırın.
Kavrulmuş soğandan 2 yemek kaşığı kadar köftenin içine ilave edin.
Kaynayan köfteyi ocaktan alın. Servis ederken, her tabağın üzerine bir kaşık kadar kavrulmuş soğan gezdirin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok: