1 kilo patates
3-4 havuç
Yarım mor lahana yada pancar tursusu
Maydonoz, dereotu, yeşilsoğan
Tuz, karabiber, pulbiber
Limon, narekşisi ve zeytinyağı.
Yapılışı
Öncelikle patatesleri iyice yıkayıp, soyup, dörde bölüp kaynamış tuzlu suda haşlıyoruz, sonra iyice haşlanan patatesleri sıcakken biraz tuz, zeytinyağı, karabiber ve pulbiberle bi güzel ezip, püre haline getiriyoruz. Sonra bu patatesi üç parçaya ayırıyoruz. İlk parçanın içine iyice kıyılmış yeşillikleri karıştırırıp, içine streç film yerleştirilmiş kek kalıbına döküp iyice bastırıyoruz. Kek kalıbının içindeki streç film salatayı ters çevirirken çok işe yarıyormuş denedim gördüm. benim kalıbım klasik kek kalıbı idi, ortasındaki boşluğa gelen streçi yırtmayı unutmayın..
Sonra havuçları rende veya robottan geçirip tavada 2 kaşık zeytinyağında bir kaç dakika soteliyoruz ve ikinci patates püresi ile karıştırıp, tuzunu limonunu zevkimize göre ayarlayıp kek kalıbına döküyoruz ve yavaşca bastırarak yerleştiriyoruz. En son mor lahanaları tuz, limon,nar ekşisi ve zeytinyağı ile rondoda doğruyoruz. En son bu karışımı da üçüncü patates püresi lie karıştırıp son kat olarak kek kalıbına döküyoruz. Güzelce şekil verdikten sonra streç film ile ağzını kapatarak, buzdolabında 1-1,5 saat dinlendiriyoruz. Tuz, yağ, limon ve baharatlarını isteğe göre ayarlamak mümkün, ama en son dolaptan çıktıktan sonra kalıbı ters çevirip üzerini çeşitli malzemelerle süsleyerek servise hazır hale getiriyoruz. Süsleme için havuç, salatalık, hatta kivi bile kullanabilrsiniz.
Hiç yorum yok: