Çikolata Soslu İrmik Helvası Tarifi

28 Mayıs 2012 Pazartesi günü yazıldı.

Çikolata Soslu İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler
125 gr. tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı irmik
8 çorba kaşığı vanilyalı dondurma

Şerbeti için
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
2 su bardağı su

Çikolata sos için
1/2 paket hazır çikolata sosu

Üzeri için
Yeşil Fıstık

Yapılışı
Tencereye tereyağı ve sıvıyağı alıp eritiyoruz. Üzerine irmiği ve dolmalık fıstıkları koyup kısık ateşte tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırıyoruz. Diğer tarafta şerbeti için ayrı bir tencereye 2 su bardağı suyu, 2 su bardağı sütü ve 2 su bardağı toz şekeri alıp kaynatıyoruz. Bu arada çikolata sosunu da üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğutuyoruz. İrmiğin kavrulduğunu içindeki fıstıkların kızarmasından anlayabiliriz. Kaynayan sütlü şerbeti dikkatli bir şekilde kavrulan irmiğin üzerine döküyoruz. Kaşık yardımıyla karıştırarak şerbetini çekmesini sağlıyoruz. Şerbetini çekince altını kapatıp biraz dinlendiriyoruz. Daha sonra ara sıra karıştırarak ılınmasını sağlıyoruz. Ilık hale gelince içini alüminyum folye ile kapladığımız orta boy kaselerin içine helvaları yarıdan fazla olarak dolduruyoruz. Tatlı kaşığı ile kenarlara doğru ortasını açıyoruz ve dibine bastırıyoruz. Helavanın ortasına istenilen miktarda dondurmayı koyup üzerine de helva koyup düzlüyoruz. Hafiften biraz bastırarak iyi sıkışmasını sağlıyoruz. Kaseyi ters çevirip servis tabağına alıyoruz. Üzerine çikolata sosu döküyoruz. Yeşil fıstık ile süslüyoruz. (Bu ölçülerden ortalama 8 kişilik çıkıyor.)

Hiç yorum yok: