Analı Kızlı Köfte Tarifi

25 Mayıs 2012 Cuma günü yazıldı.

Analı Kızlı Köfte Tarifi
Malzemeler
400 gr.yağsız et
1 su bardağı ince bulgur(simit)
4 su bardağı orta bulgur
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

İçi İçin
300 gr.orta yağlı kıyma
6 adet büyük soğan
yarım demet maydanoz
tuz karabiber
kimyon,yenibahar,
pulbiber


Köfte Suyu İçin
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1.5 lt.sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz,karabiber

Yapılışı
Eti ve soğanı iyi çeken bir robottan macun kıvamına gelene kadar çekin
Bulgurun içine katın,bir yemek kaşığı salça,karabiber ve tuzu da ilave edip karışana kadar yoğurun.
Karışımın önce bir yarısını robota alıp, üzerine bir buçuk su bardağı su koyun ve yüksek hızda 1 dakika çalıştırın.
Diğer yarısınada aynı işlemi tekrarlayın.
Robotta çektiğiniz hamura ununu ilave edip yoğurma kabına alın 10 dakika kadar yoğurun.(bu esnada biraz cıvık gibi gelebilir ama daha sonra sertleşecektir.)
Hamurdan küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp elinizi ıslatarak açmaya çalışın hemen bölünmüyor rahat açılıyorsa kıvamı tamamdır.
Analı kızlının köfteleri çok büyük olmamalıdır.Bu yüzden yine küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp köftelerinizi yapın.
Hamurun beşte birini ayırıp küçük köfteler için kullanın.Bir kaç köfte yaptıktan sonra kalan hamur katılaşmaya başlar.Bu yüzden 4-5 köftelik miktarda
hamurdan alıp biraz tuz ve su ilavesiyle yoğurun.Bu bitince tekrar o kadar bir parça alıp yine aynı işlemi uygulayın.
Bir tencereye 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ ve salçayı ekleyip kavurun 1.5 lt.suyu ilave edin.1 tatlı kaşığı tuzuda katıp kaynamaya bırakın.
Su kaynayınca köftelerin önce bir yarısını suya atın 5 dakika haşlayın.Haşlanan köfteleri bir kevgirle alıp delikli bir süzgece koyun.
Sonra diğer yarısını atıp yine aynı işlemi uygulayın.Küçük köfteleri ayrı haşlayıp ayrı bir yere alın.
Köfteleri uzun süre suda bekletmiyoruz çünkü yumuşayabilirler.Servis yapacağımız zaman köfteler soğumuşsa kaynattığımız suyuna atıp 1-2 dakika ısınmaları için tutuyoruz.

Hiç yorum yok: