İçli Köfte (Malatya Yöresi) Tarifi

11 Ocak 2013 Cuma günü yazıldı.

İçli Köfte (Malatya Yöresi) Tarifi
Malzemeler
Dış hamur için
500 gr köftelik bulgur
½ su bardağı irmik
3 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı tuz

İç harcı için
400 gram orta yağlı dana kaburga kıyması
3 adet orta boy soğan
1 çay bardağı orta kalınlıkta çekilmiş ceviz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2  yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı domates salçası

Üzeri için
2 dolu yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber (arzu edilirse)

İç harcının yapılışı
1- Kıymayı tavada topaklanmadan suyunu salıp çekene kadar döndürün.
2- Tereyağını ilave edin, yağ eridikten sonra tavla zarı büyüklüğünde küp doğranmış soğanı kıymaya ilave edin ve  hepsi birden iyice ölene kadar yaklaşık 15 dakika kadar kavurun.
3- Kırmızı pul biber, karabiber ve tuzunu ilave  edin. Domates salçasını da  katın ve hepsini birden özleşene kadar 3-5 dakika daha kavurup ocağı kapatın.
4-Orta kalınlıktaki cevizi de harca ilave edin ve karıştırarak köftelerin içine doldurulmaya hazır hale getirin. Buzdolabında 1-2 saat bekleterek dondurun.

İçli köfte hamuru yapılışı
1- Bulguru yıkayıp süzün ve yoğurma kabına alın. Üzerine un, irmik ve tuzunu da ilave ederek kuvvetlice yoğurmaya başlayın.Yoğurma işlemine bulgur diğer malzemelerle kaynaşıp kaybolana kadar devam etmelisiniz. Macun gibi bir hamur olmalıdır. Aksi halde köfteleriniz haşlanma veya kızarma aşamasında dağılır. Bu süre bulguruna göre yaklaşık 20-25 dakika arasındadır. İçli köftenizde kullanacağınız bulgur azıcık iri dişli olmalıdır. Un gibi köftelik bulgurdan kaçının.
2-Hazırlanan harcınızdan küçük bir mandalina büyüklüğünde parçalar koparın, onu elinizde tekrar biraz yoğurduktan sonra oval uzunca yuvarlayın ve işaret parmağınızı içine sokarak genişletmeye başlayın. 
3-Hamurunuz ince yaprak şekline gelince 1 dolu yemek kaşığı harçtan içine yerleştirin ve ağız kısmını parmaklarınızla yavaşça büzerek tamamen kapatın.
4- Elinizin altında bir kasede bulunan su ile parmaklarınızla hafifçe ıslatarak  köftenizi kapatın ve üzerindeki çıkıntıları parmaklarınızı ıslattığınız su yardımı ile düzeltin.
5- İki elinizin arasında yuvarlayarak şekil almasını sağlayın. Üzerinden hafifçe basılmış tatlı bir yuvarlak elde edeceksiniz. Bunları tepsiye dizin ve  işlem görene kadar dolan tepsinizi buzdolabında bekletin.
6- Haşlanacak olan içli köfteleri 1 yemek kaşığı tuz ile kaynamış suda haşlayın. Köftelerinizi tencereye ilk koyduğunuz anda dibe çökecek, pişince suyun üzerine çıkacaktır. Pişme süresi de yaklaşık 10-12 dakika kadardır.Pişip pişmediğinden emin olmak istiyorsanız bir tanesini bir tabağa alın ve üzerinden hafifçe bastırın, biraz ezilme oluyorsa pişmiş demektir.
7-Haşlanan köfteleri servis tabağına alın. Sos tavasında eritilip kızdırılmış tereyağını (arzu ederseniz toz kırmızı biber ilavesi ile) üzerlerine gezdirin ve sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: