Patates Dolması Tarifi

13 Kasım 2013 Çarşamba günü yazıldı.

Patates Dolması Tarifi
Malzemeler
4 Adet Patetes
150 gr. Dana Kıyma
2 Adet Orta Boy Domates
2 Adet Sivri Biber
1 Adet Soğan
2 Diş Sarımsak
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası

Sos için
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Bardağı Kızartma Yağı
3 Su Bardağı Kaynar Su

Yapılışı
Dolma için kullanılacak patateslerin aynı büyüklükte olması işinizi kolaylaştırır. Patates dolması, ocak üzeri tencerede veya fırında pişirilebilir. Dolmanızı pişireceğiniz kabın ölçüsüne göre, patatesler parça veya bütün olarak doldurulabilir. Sos içerisinde 1 tatlı kaşığı ölçüsünü geçmeyecek ölçüde un kullanılabilir, tercih sizin. Domates, soğan, sarımsak soyulacak ve yemeklik doğrayın. Sivri biber halka doğrayın Kap içerisine 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, 3 su bardağı kaynar su koyun ve karıştırın Patatesleri yıkayıp, soyduktan sonra uç kısımlarını kesin. Her patatesi ortadan ikiye bölün ve içlerini kabak oyacağı ile boşaltın. Ardından yıkayın, süzüp kızgın yağ içerisinde alt br üst yüzeylerini kızartın
İç malzemesini hazırlayalım Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı konup ve ısıtıyoruz. Üzerine soğanı ilave edip düşük ısıda kavuralım. Ardından sivri biber ve sarımsak ilave ederek kavurmaya devam edelim. Üzerine kıyma ilave ederek taneleşinceye kadar kavurun. Ardından domates, karabiber, pul biber, kimyon ve tuz ilave ederek karıştıralım. Ocak ısısı yükseltelim Tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağını kapatalım ve ocak ısısını düşürelim. 15 dakikalık süre bitiminde iç harcınız hazır.

Fırın tepsisi tabanına 2 yemek kaşığı zeytinyağı sürelim. Üzerine patatesleri dizip iç harclarını dolduralım. Sonrasında hazırladığımız sosu tepsiye ilave edelim ve tepsiyi alüminyum folyo ile kapatalım. Tepsiyi önceden ısıtılmış 200 derece fırının orta rafına sürelim ve fırın kapağını kapatıp 40 dakika fırında tutalım. Süre bittiğinde folyoyu tepsinin üzerinden alalım dolmaların üstünün kızarması için 10 dk daha fırında tutup çıkartıyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: